Zo moet je poetsen bij implantaten

Published by JouwMond Redactie on

Houd het tandvlees bij implantaten goed schoon met deze poetsinstructies

Niet alleen je tanden en kiezen, maar ook implantaten moet je goed poetsen. Dit is belangrijk voor het implantaat zelf en voor het tandvlees eromheen, zowel bij een klikgebit als bij een kroon op een implantaat. Met een goede verzorging thuis en bij de mondhygiënist blijft een gebit met implantaten ook op de lange termijn gezond.

poetsen bij implantaten
Hoe zorg je goed voor een gebit met implantaten?

Poetsen bij implantaten onder een klikgebit

Bij een implantaat hoort speciale mondverzorging. Zo kan er gebruik gemaakt worden van een tandenborstel met een kleine borstelkop en zachte haren om de implantaten onder een klikgebit goed te poetsen. Doe dit twee keer per dag, bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds. Zowel het implantaat zelf als het tandvlees rondom moet goed gepoetst worden om te zorgen dat er geen tandplak achterblijft. Om dit beter te kunnen zien is het handig om te poetsen voor een spiegel en om je lippen opzij te houden met je vrije hand.

Voorkomt ontstekingen door goed bij je implantaten te poetsen

Tandplak en tandsteen kan namelijk ontsteking van het tandvlees rondom implantaten (mucositis) veroorzaken. Uiteindelijk kan ook het kaakbot rondom implantaten aangetast worden (peri-implantitis). Daarom is het belangrijk om minimaal één keer per jaar de implantaten te laten controleren door de tandarts en professioneel te laten reinigen bij de mondhygiënist. Maar ook thuis heeft een gebit met implantaten goede verzorging nodig.

Instructie voor het verzorgen van implantaten tussen tanden en kiezen

Wanneer je een implantaat met een kroon tussen je tanden of kiezen hebt kan het best lastig zijn om deze goed schoon te houden. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de mensen niet goed kan schoonmaken bij implantaten. Vraag daarom aan je tandarts of mondhygiënist om goede instructies voor het poetsen van je implantaat. Ook speciale flosdraad of ragers kunnen helpen bij het schoonmaken van je implantaat. Dat doe je als volgt.

Ragers gebruiken bij een implantaat

  1. Gebruik ragers als aanvulling op het poetsen bij implantaten.

  2. De rager moet groot genoeg zijn om de ruimte tussen je gebit en het implantaat helemaal schoon te maken.

    Vraag hiervoor je tandarts of mondhygiënist om uitleg en instructie.

  3. Houd de rager goed vast en beweeg deze tussen de 5 en 10 keer langs het implantaat.

    Gebruik ragers met een handvat voor meer grip.

  4. Spoel na gebruik de ragers goed af met water.

    De meeste ragers kun je een aantal keer gebruiken voordat je ze weg hoeft te gooien. Maak ze goed schoon en bewaar ze op een droge plek.

Zorg jij ook goed voor je implantaten?


JouwMond Redactie

Leuk dat je meeleest over mondverzorging! De artikelen op deze blog worden geschreven in samenwerking met tandartsen en mondhygiënisten. Het doel is om de lezer te informeren over optimale mondhygiëne.

De waardering van jouwmond.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 6 reviews.