Wat is de beste tandpasta voor het melkgebit van 0 tot 5 jaar?

Published by JouwMond Redactie on

Waarom poetsen van melktanden met de juiste tandpasta belangrijk is

De beste tandpasta voor het melkgebit beschermt tegen gaatjes en tandvleesontsteking. Hoewel het melkgebit op latere leeftijd wisselt voor een blijvend gebit, is het belangrijk om ook het melkgebit goed te verzorgen. Gaatjes in het melkgebit kunnen namelijk zorgen voor ongemak waardoor kinderen niet goed eten en slapen.

beste tandpasta melkgebit

Voorkom gaatjes in het melkgebit

Gaatjes ontstaan door tandplak dat op tanden en kiezen achterblijft na eten en drinken. De bacteriën in tandplak zetten suiker uit voeding om in zuur dat het melkgebit aantast. Daarom is het belangrijk op goed op de voeding van je kinderen te letten. Zorg dat je kind niet te vaak (maximaal 7 eetmomenten op een dag), en niet te veel suiker eet. Aan de andere kant kun je het melkgebit beschermen en proberen om gaatjes te voorkomen. Dit kun je het beste doen met een tandpasta voor het melkgebit. In deze tandpasta zit fluoride. Dat is een natuurlijke stof die het tandglazuur helpt te versterken. Voor het melkgebit is minder fluoride nodig dan voor het blijvende gebit. Poets het melkgebit daarom niet met een tandpasta voor volwassenen, want daarin zit meer fluoride. Dit wordt ook geadviseerd door het Ivoren Kruis.

De beste tandpasta voor het melkgebit

De beste tandpasta voor het melkgebit heeft precies de juiste hoeveelheid fluoride, en daarnaast een milde smaak die prettig is voor kinderen. De tandarts en mondhygiënist adviseert te poetsen met deze tandpasta vanaf de doorbraak van het eerste melktandje. Doe dit 1x per dag tot een leeftijd van 2 jaar. Bij kinderen vanaf 2 jaar oud is het advies om 2x per dag poetsen. Het is belangrijk dat je kind tijdens het poetsen zo weinig mogelijk tandpasta doorslikt. Oefen daarom met het uitspugen ervan. Voordoen werkt hierbij het beste.

Tips om het melkgebit het beste te poetsen

Probeer een vast stappenplan voor het tandenpoetsen aan te leren. Op deze manier kan je kind wennen aan de juiste volgorde voor het poetsen.

Benodigde tijd: 2 minuten.

Melktanden poetsen bij kinderen

 1. Poets met een zachte tandenborstel en druk niet te hard

  Een speciale tandenborstel voor het melkgebit heeft zachte borstelharen en een kleine borstelkop zodat je overal goed kunt poetsen.

 2. Gebruik een tandpasta met fluoride

  Speciale peuter tandpasta heeft een milde smaak en de juiste hoeveelheid fluoride voor optimale bescherming van het melkgebit.

 3. Poets op een vaste volgorde

  Gebruik hiervoor de 3 B’s: Binnenkant, Buitenland, Bovenkant. Poets de puntjes van de nieuwe doorbrekende tanden en kiezen gelijk mee.

 4. Leer kinderen vanaf 2 jaar aan om ook zelf mee te poetsen

  Tandartsen en mondhygiënisten adviseren om na te poetsen tot een leeftijd van 10 jaar oud. Vanaf 2 jaar kunnen kinderen zelf beginnen met poetsen om de juiste volgorde aan te leren.

 5. Neem kinderen mee naar de tandarts

  Kinderen kunnen op controle komen vanaf de doorbraak van de eerste melktandjes. Op deze manier kunnen kinderen wennen aan het tandartsbezoek en kan de tandarts specifiek advies geven. Bovendien wordt mondzorg in Nederland tot 18-jarige leeftijd vergoed.

Poets jij het melkgebit van je kinderen ook met de beste tandpasta?


JouwMond Redactie

Leuk dat je meeleest over mondverzorging! De artikelen op deze blog worden geschreven in samenwerking met tandartsen en mondhygiënisten. Het doel is om de lezer te informeren over optimale mondhygiëne.

De waardering van jouwmond.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 6 reviews.