Welke elektrische tandenborstel raadt de tandarts aan?

Published by JouwMond Redactie on

Welke elektrische tandenborstel moet je gebruiken voor een optimale gebitsverzorging? Dat hangt van een aantal dingen af. Om te beginnen is het goed om te weten dat elektrisch poetsen effectiever is voor het verwijderen van tandplak in vergelijking met een normale handtandenborstel. Wanneer je eenmaal de keuze hebt gemaakt om elektrisch te gaan poetsen, kom je er snel achter dat er veel verschillende soorten elektrische tandenborstels verkrijgbaar zijn, met verschillende eigenschappen en prijzen

welke elektrische tandenborstel
Welke elektrische tandenborstel wordt geadviseerd door tandartsen en mondhygiënisten?

De twee grootste en meest bekende merken voor elektrische tandenborstels zijn Oral-B en Philips Sonicare. Het is vaak onderzocht welke elektrische borstel van deze merken het beste is. De duurste borstel hoeft namelijk niet de beste te zijn. Soms zitten op de meest luxe tandenborstel functies die je bijna nooit gebruikt. Dan is het handiger om een iets goedkopere borstel te gebruiken, zodat je geld overhoudt om regelmatig een nieuwe opzetborstel te kopen. Waar moet een elektrische tandenborstel dan aan voldoen?

Dit is waar je op moet letten bij het kopen van een elektrische tandenborstel

De tandenborstels die tandartsen en mondhygiënisten adviseren voldoen aan een aantal belangrijke punten. Waar je op moet letten zijn: een poetstimer, een poetsdruksensor, de batterijduur en de opzetborstels. Hieronder lees je waarom juist deze dingen belangrijk zijn bij de aanschaf van een elektrische tandenborstel.

Poetstimer

Het is belangrijk om je gebit minimaal 2 minuten te poetsen. Wanneer je minder dan 2 minuten poetst, haal je te weinig tandplak weg om gaatjes en tandvleesproblemen te voorkomen. Daarbij kan het handig zijn om een vaste volgorde aan te houden bij het poetsen. Bijvoorbeeld 30 seconden per kwadrant van je gebit. Een goede elektrische tandenborstel houdt bij of je 2 minuten gepoetst hebt. Sommige borstels geven ook een seintje na 30 seconden, om aan te geven dat het tijd is om te wisselen van kwadrant.

Poetsdruksensor

Veel mensen zetten te veel druk tijdens het poetsen. Dat is schadelijk voor het tandglazuur en tandvlees. Daarom zit er in een goede elektrische borstel een poetsdruksensor. Deze geeft met een rood lichtje of een trilling aan dat je te veel druk op de borstel zet. Sommige elektrische borstels stoppen automatisch of gaan iets zachter wanneer je te veel druk zet. Dit voorkomt onnodige beschadiging aan je gebit.

Batterijduur

Niet onbelangrijk is de batterijduur van de borstel. Het is handig als deze een tijdje meegaat. Moderne elektrische tandenborstels beschikken over een lithium-ion-accu die al snel 7 dagen mee gaat zonder tussendoor op te laden. Dit is ook handig wanneer je op reis gaat.

Opzetborstels

Het laatste waar je goed op moet letten is welke opzetborstels er op de elektrische tandenborstel passen. Het is heel belangrijk dat je originele opzetborstels gebruikt. Namaak opzetborstels kunnen je gebit namelijk beschadigen. Maar ook bij de originele opzetborstels is er verschil. Zo zijn er borstels speciaal voor je tandvlees en witte tanden. Tandartsen en mondhygiënisten adviseren een opzetborstel die het meest effectief is in het verwijderen van tandplak. Dat zijn de CrossAction opzetborstel voor Oral-B en de Premium Plaque Defence opzetborstel voor Philips Sonicare. Tip: Vervang de opzetborstel om de 3 maanden. Als je langer dan 3 maanden met een borstel doet neemt de kwaliteit af door slijtage van de borstelharen. Daarnaast is het hygiënischer om de opzetborstel regelmatig te vervangen.

Welke elektrische tandenborstel is het beste?

Als we kijken naar bovenstaande aandachtspunten en naar de prijs/kwaliteit verhouding, zijn er twee elektrische tandenborstels die te adviseren zijn. Niet alleen tandartsen en mondhygiënisten adviseren deze borstel, ook bij de Consumentenbond kwamen deze borstels als beste uit de test.

Philips Sonicare ProtectiveClean 4300

Onze keuze voor een sonische elektrische tandenborstel

De sonische elektrische tandenborstel die aan alle adviezen van je tandarts en mondhygiënist voldoet. De Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 heeft één poetsstand met twee poetsintensiteiten en geeft aan wanneer je 2 minuten hebt gepoetst. Ook beschikt de tandenborstel over een poetsdruksensor en krijg je een waarschuwing wanneer de opzetborstel vervangen moet worden.

Oral-B Pro 2 2000N

Onze keuze voor een roterende elektrische tandenborstel

Met de Oral-B Pro 2 2000N elektrische tandenborstel kun je poetsen zoals je tandarts dat aanbeveelt. Je wordt geholpen om 2 minuten te poetsen met de professionele timer en om de 30 seconden krijg je een seintje om te wisselen van kwadrant. Jij beweegt de borstel gewoon in je mond en de ronde borstelkop van Oral-B doet de rest. Deze borstel verwijdert tot 100% meer tandplak dan een gewone handtandenborstel.


JouwMond Redactie

Leuk dat je meeleest over mondverzorging! De artikelen op deze blog worden geschreven in samenwerking met tandartsen en mondhygiënisten. Het doel is om de lezer te informeren over optimale mondhygiëne.

De waardering van jouwmond.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 6 reviews.